LÄHETYSJUMALANPALVELUS

Lauantain yleisteema konferenssissa oli lähetys. Juha Lehtonen avasi tilaisuuden vetoamalla kuulijoita: ”Mene lähelle ja kerro Jeesuksesta”. Musiikissa palvelivat Piritta Poutala ja Houseband sekä Nina Åström. Heidän kaunis musiikkinsa oli johdattamassa kuulijoita Jumalan kohtaamiseen. ”Maailma muuttuu yksi sydän kerrallaan”, Åström sanoi ja esitti samalla pelastuskutsun.

Konferenssin kansainvälinen puhujavieras Avi Mizrachi Israelista puhui Ruutin kirjan tapahtumista. Hän toi esille, miten vierasheimoinen Ruut toi siunauksen juutalaisille. Mizrachi iloitsi siitä, että niin paljon juutalaisia ja arabeja on tullut uskoon Israelissa. ”Tänään elämme elonkorjuun aikaa”, hän totesi. Tel Avivissa sijaitsevan messiaanisen seurakunnan pastorina toimiva Mizrachi on erityisen innostunut juutalaisten ja arabien yhteistyöstä. Niin kuin juutalainen Noomi ja mooabilainen Ruut tekivät yhdessä työtä, valmistaen hääjuhlaa, niin nykyäänkin juutalaiset ja arabit yhdessä valmistavat tietä Yljälle. Arabien ja juutalaisten yhteistyötä oli sekin, kun Mizrachin tulkkina toimi Aaron Ibrahim.

Teksti: Jyrki Alanko

Kuvat: Jarkko Laamanen

 

Juha Lehtonen

Juha Lehtonen

Aaron Ibrahim ja Avi Mizrachi

Aaron Ibrahim ja Avi Mizrachi

AIKAMEDIAN VUODEN MUUSIKOKSI HENRY HEDMAN

Lauantai-illan Kaikki saa Herralle laulaa -tilaisuudessa Henry Hedmanille myönnettiin Aikamedian Vuoden 2016 muusikko -tunnustus.

Jari Vieltojärvi ja Harri Helenius

Jari Vieltojärvi ja Harri Helenius

- Vuoden muusikko -tunnustus annetaan sellaisille henkilöille, jotka ovat laulaneet hengellisiä lauluja, tehneet äänitteitä, ja sitä kautta tuoneet evankeliumia esille. Tänään palkitsemme jälleen pitkän linjan muusikon, Aikamedian musiikkipäällikkö Harri Helenius toteaa.

Henry Hedman oli iloinen herätysliikkeensä suomasta tunnustuksesta ja kannustuksesta.

Henry Hedman

Henry Hedman

- Haluan sydämestäni kiittää tästä tunnustuksesta työlleni, jota olen saanut tehdä lähes 50 vuotta. Kutsumuksenani on laulaa ja korottaa Jeesuksen nimeä. Aion jatkaa samaa rataa, Hedman sanoo.

Henry Hedman on ollut Romanos-yhtyeen kantavia voimia, johtanut Raamattuopiston kuoroa sekä vetänyt musiikki-iltoja ja -tapahtumia. Nykyään hän kiertää laulamassa ja soittamassa trion kanssa, johon kuuluu viulisti Anton Solonen ja pianisti Pentti Oikarinen.

Teksti: Heli Markkunen

Kuvat: Teemu Suominen

 

 

JUKKA TUOVINEN NOSTI ESIIN LÄHETYSTYÖN TÄRKEYDEN

Jukka Tuovinen

Jukka Tuovinen

Lauantaina kello 16:00 - 17:30 pidettävän Raamattutunnin aiheena oli "Maailma kädessä - Lähetys", jonka opettajana toimi Ison Kirjan opettaja Jukka Tuovinen. Musiikista tilaisuudessa vastasi Piritta Poutala @ houseband.

Tuovisen sanoman yksi merkittävä piirre oli toive siitä, että sanoma Kristuksesta menisi syvemmälle. Että se menisi luihin ja ytimiin. Jumalan ilosanoman tarkoitus on levitä ympäri maailmaa. Tällä hetkellä Tuovisen mukaan 7,431 Miljardia ihmistä asuttaa maapalloa ja näistä ihmisistä n. 30% ei ole kuullut Jeesuksesta. Tämä tarkoittaa, että maailmassa on vielä 5000 - 6000 saavuttamatonta kansaa. Yhdeksi ongelmaksi Tuovinen tuo esiin sen, että on lähtijöitä mutta ei lähettäjiä.

Teksti: Jani Alanko Kuva: Iso Kirjan nettisivuilta

KESKUSTELUFOORUMI PUREUTUI MAAHANMUUTTAJATYÖHÖN.

Viimeaikainen pakolaistulva on tuonut haasteita ja mahdollisuuksia myös helluntaiseurakunnille. Iso Kirja ry:n johtaja Marko Halttunen kysyikin keskustelufoorumin osallistujilta, konferenssin teemaa mukaillen, kuinka seurakuntina olemme ottaneen ”pallon haltuun”.

Keskustelufoorumin juontajana toimi Saarijärven vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen. Panelisteina olivat kansanedustaja Mika Niikko, koulutuspäällikkö, FT Pirjo Raunio, Avainmedian arabiosaston johtaja Aaron Ibrahim sekä Suomen helluntaikirkon maahanmuuttajatyön koordinaattori Timo Kekolahti

Tomi Kuosmasen aloitti paneelin kysymällä yleisestä ilmapiiristä ja toiminnoista pakolaisien keskuudessa. Pirjo Raunio ilmaisi huolensa asenteiden koventumisesta. ”Unohdamme, että he ovat lähimmäisiä ja meidän rakkautemme kohde” Pirjo muistutti. Timo Kekolahti toimii aktiivisesti Lahden helluntaiseurakunnan maahanmuuttajatyössä ja kertoi, että he menivät Hennalan vastaanottokeskukseen tapaamaan turvapaikanhakijoita ja toivottivat heidät tervetulleiksi. ”Varsinkin seurakunnan pastorin lämmin halaus sai aikaan hyvän yhteyden” totesi Timo. Irakista kotoisin oleva Muyayd Namrood on tullut 24 vuotta sitten pakolaisena Suomeen ja hän antoi hyvän arvosanan seurakuntien työstä maahanmuuttajien parissa. ”Sanoisin, että kouluarvosanoilla 8-10”. Mika Niikko totesi, että kansanedustajana ja lainsäätäjänä hän kannattaa tiukkaan lainsäädäntöä, jolla Suomen vetovoimatekijöitä vähennetään ja maahan tulisi vain niitä, jotka todella tarvitsevat turvapaikkaa.  

Kuosmasen kysymykseen siitä pitäisikö meidän piilottaa käännytyspäätöksen saaneita olivat panelistit melko yksimielisiä, että meidän tulee toimia lain asettamissa rajoissa. Todettiin myös, että Suomessa on hyvä turvapaikkahaku prosessi. ”Meidän täytyy rukoilla niin turvapaikanhakijoiden kuin myös maahanmuuttoviraston työntekijöiden puolesta ja luottaa, että he tekevät oikeita päätöksiä” kehotti Muyayd.

Mielenkiintoinen keskustelu kehkeytyi siitä, kun pohdittiin turvapaikanhakijan kastamista ja sitä kautta uskonnon vaihtamista. ”Vaikeuttaako uskonnon vaihtaminen turvapaikanhakijan asemaa?” kyseli Kuosmanen. Mika Niikko oli sitä mieltä, että se ei ainakaan helpota prosessia. Yleisesti oltiin sitä mieltä, että turvapaikanhakijaa ei kastettaisi ennen kuin hän on saanut turvapaikkapäätöksen.

Kuosmanen kysyi myös panelistien mielipidettä siitä, kuinka paljon Suomeen voisi vuodessa tulla pakolaisia. Pirjo Raunio ja Timo Kekolahti olivat sitä mieltä, että 30 – 50 000 voisi olla mahdollinen määrä. Aaron Ibrahim ja Muyayd Namrood puolestaan sanoivat, että Suomi voi ottaa vastaan ”kaikki, jotka Jumala lähettää”. Mika Niikko puolestaan oli nolla linjalla. Hän perusteli kantaansa Dublinin sopimuksella, jonka mukaan pakolaiset pitäisi pysyä ensimmäisessä maassa, jonne he tulevat. Vasta sieltä voitaisiin ottaa pakolaisia myös Suomeen.

Lopuksi Kuosmanen kysyi vielä, että mitä meidän tulisi ennen kaikkea tehdä ja mitä ei saisi missään tapauksessa tehdä pakolaisten keskuudessa? Muyayd Namrood sanoi oman kokemuksensakin perusteella, että Suomen kielen ja kulttuurin opettaminen kaikin mahdollisin keinoin on yksi kaikkein tärkeimmistä kotoutumisen kannalta. Kaikki panelistit totesivat, että missään tapauksessa ei saa kulkea ohi ja kääntää selkäänsä pakolaiselle. Pirjo Raunio muistutti myös Raamatun kultaisesta säännöstä: "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” (Matt. 7:12) Ei pidä myöskään unohtaa meidän tärkeintä tehtävää, lähetyskäskyn toteuttamista. Kerrotaan maahanmuuttajille evankeliumia Jeesuksesta.

Teksti: Jyrki Alanko

Kuvat: Jarkko Laamanen

VISIOTELTASSA TAPAHTUU

Visioteltassa oli puhumassa klo 15 Ison Kirjan kattavista koulutuksista opettajia ja eri linjojen entisiä opiskelijoita. Puhumassa olivat mm. Markku Ojaniemi ja Tommi Lenho sekä muita.

Tommi Lenho

Tommi Lenho

Edustettuina olivat Follow!, Lähetyslinja, Team Action, Alphacrucis Australiasta, joka on Follow:n kanssa yhteistyössä.

 Tilaisuudessa sai monipuolisen kuvan eri koulutusten toiminnasta opiskelijoiden omien sekä opettajien kokemusten kautta.

Viesti oli kaikilta sama että opiskelu Isossa Kirjassa tuo lähemmäksi Jumalaa, ja Raamattuunkin pääsee syvemmin tutustumaan.

Matkustamaan pääsee myös mm. Thaimaahan, kuten Follow opetuslapseuskoulun 2 minuutin esittelyvideolla kävi ilmi.

Lopussa myös heitettiin haaste yleisölle, että tulisivat opiskelemaan Isoon Kirjaan.

 Teksti ja kuva: Hanna Aaltonen

 

FIDA-MUOTINÄYTÖS KERÄSI YLEISÖÄ

Aivan kuten Missioteltan Fida-myymälä myös Fidan muotinäytös keräsi runsaasti kiinnostunutta väkeä. Kameroiden räiskeessä kissakampauksin somistetut mallit esittelivät Tampereen ja pääkaupunkiseudun Fida-myymälöistä kerättyjä asukokonaisuuksia. Muotinäytöksen toteuttivat Tampereen tiimiläiset.

Hääpuku

Hääpuku

Muotinäytöksen lopuksi Helca Larinkoski motivoi kuulijoita ostoksille Fida-myymälöihin sanoen:

- Tekemällä vaateostokset Fidalla voit tarjota monelle lapselle ja nuorelle mahdollisuudet parempaan elämään.

Helca Larinkoski

Helca Larinkoski

Fida-myymälöiden edullisista hinnoista voit saada alennusta kaksi euroa maksavalla kanta-asiakaskortilla tai opiskelijakortilla. Lisätietoja alennuksista saat Fida-myymälöistä.

Teksti ja kuvat: Saija Alanko

 

ROHKEASTI TALKOISIIN!

Talkootyöt on kaikella tavalla merkittävä osa Juhannuskonferenssia; ja ahkerat talkoolaiset tänäkin vuonna on saatu monenlaisiin töihin. Talkootyöläisten kiintiö on pystytty täyttämään. Talkoolaisia on saatu noin 1700 joka vuosi. Juhlakansliasta saatujen tietojen mukaan aina toki tarvittaisiin konferenssin alkuvalmisteluihin ja sunnuntain purkutöihin enemmän auttavia käsiä.

Yleinen kuva, mikä on tullut ilmi on, että kaikki kelpaavat töihin. Erityisvaatimuksia ei ole, mutta tarvittavat todistukset ja luvat on hyvä olla jo valmiiksi tiettyihin tehtäviin. Hygieniapassi on moneen työpisteeseen lähes välttämätön tai ainakin plussaa. Talkoolaisten rekrytoinnissa ei ole silti tapahtunut merkittävää romahdusta viime vuosina, mutta usein vasta loppuviikosta on saatu enemmän työvoimaa avuksi.

Ilmoittautumiset talkoisiin

Ilmoittautumiset talkoisiin

Uimavalvonnassa on ollut muutama uskollinen uimavalvoja jopa neljänä vuonna peräkkäin, eikä valvojista yleensäkään ole ollut merkittävää pulaa.

Lämmin sää, juhannus ja ranta

Lämmin sää, juhannus ja ranta

Vessojensiivouksessa ja liikenteen ohjauksessa on hetkittäin eniten tarvittu lisävahvistusta

Joku talkoolainen siivoaa nämäkin - hienoa palvelua!

Joku talkoolainen siivoaa nämäkin - hienoa palvelua!

Työväenruokailussa on pitänyt kiirettä, mutta ruokaa on ollut saatavilla hyvin ja sitä on täydennetty tarpeen mukaan.  Tähänkin työhön on matala kynnys, mutta oma-aloitteisuus on tärkein valtti, vaikka soppakauha ei kädessä pysyisikään. Varmasti jokaiselle löytyy oma alueensa ruokalassa, mutta ruuanlaittotaito on toki eduksi. Nuoria kannustetaan työväenruokalassa ja pidetään yllä hyvää henkeä, kuten jokaisessa talkootyössä on tämä todettu yhteiseksi piirteeksi.

Aikamediaan saatiin tänä vuonna tarpeeksi henkilökuntaa, vaikka alkuun heistä vaikutti olevan hieman pulaa. Asiakaspalvelutaito Aikamediassa on edellytyksenä. Kassa-, opastus- ja lehtipisteellä ei voi välttyä asiakaspalvelutilanteilta. Työntekijöiden viihtyminen on myös tekijä, joka näkyy asiakkaille. Talkoolaisille pyritään aina tekemään työympäristöstä hauska ja viihtyisä.

Kaiken kaikkiaan, jos olet epäröinyt talkootöihin lähtemistä, niin nyt on aika tarttua haasteeseen. Sinua tarvitaan ja olet tervetullut talkoisiin!

1 Kor 3:9 Me olemme Jumalan työtovereita, te olette Jumalan pelto ja Jumalan rakennus.

Teksti ja kuvat: Hanna Aaltonen

VIRSILIIKUNTAA JA AGENTTEJA

Lastenjuhlassa lapset saivat laulaa Herralle sydämensä kyllyydestä.

Agentti aina valmiina, keravalaisten ideoima lastenjuhla

Agentti aina valmiina, keravalaisten ideoima lastenjuhla

Juhannuskonferenssissa lapset huomioidaan aina hienosti, niin myös tänäkin vuonna. Perjantain lastenjuhlassa Keravan helluntaiseurakunnan porukka innosti teltallisen lapsia laulamaan, liikkumaan ja leikkimään musiikin mukana.

Ensin laitettiin kädet ristiin ja pyydettiin Jeesus tervetulleeksi.

- Siunaa meitä jokaista. Anna meille hyvää lauluääntä, vetreitä lihaksia virsiliikuntaan ja tarkkoja korvia kuulemaan tärkeitä asioita.

Mukaansatempaavien laulujen lomassa kuultiin videopätkiä, joissa eri-ikäiset ihmiset kertoivat, miksi Raamattu on heille rakas kirja. Aikuisten mukaan Raamattua lukemalla Jumala voi puhua sydämelle ja tehdä työtä ihmisen elämässä. Pienen pojan sanoin Raamattua kannattaa lukea, koska se kertoo Jeesuksesta.

Varustuksen tarkistus

Varustuksen tarkistus

Sitten lavalle astelivat agentit, joiden johtaja tarkisti, että kaikkien taisteluvarustus oli kunnossa. Paikoillaan olivat totuuden vyö, vanhurskauden luotiliivit, alttiuden kengät, uskon kilpi, pelastuksen kypärä ja aseena Raamattu. Agentit olivat valmiina palvelukseen.

- Jokaisen uskovan eli Jumalan agentin täytyy tuntea Jumalan Sanaa, jotta sitä voi käyttää ja jotta se toimii, kehotettiin lopuksi.

Teksti: Heli Markkunen

Kuva: Jarkko Laamanen

SINIRISTILIPUN JUHLAA

Konferenssi-isäntä Marko Halttunen

Konferenssi-isäntä Marko Halttunen

Marko Halttunen toivotteli meidät tervetulleeksi avoimen taivaan alle Suomen lipun juhlaan. Kansallissoittimen taitaja Ida Elina esiintyi kanteleineen soittaen ja laulaen: ”Hän pitää maailmamme kädessään”, mikä oli konferenssin teemaa, Maailma kädessä, mukaileva laulu. Siihen jatkoksi Myrskyluodon Maijaa ja Finlandiaa, jonka jälkeen palokunta perheineen nosti salkoihin rivin Suomen lippuja.

Sari Essayah

Sari Essayah

Kansanedustaja Sari Essayah teroitti ristin lipussamme muistuttavan siitä, miten menneet sukupolvet ovat ymmärtäneet, että koko olemassaolomme ja menestyksemme kansakuntamme perustuu Jumalan armoon ja hyvyyteen. Siihen että Hän pitää koko maailmaa kädessään. Hän pitää myös meitä suomalaisia kädessään.

Tiedämme historian hetkistä, miten koko kansa presidentin johdolla rukoili ja huusi Jumalan puoleen. Ihmeellisellä tavalla Jumala turvasi meidän olemassaolomme ja itsenäisyytemme. Tässä ajassa olemme luopumassa tästä kunnioituksen ilmapiiristä. Kuitenkin on hyvä ymmärtää, että meidän kansakuntamme turva on ikiaikojen Jumala, johon voimme kaikkina aikoina turvata.

Hyvinvointivaltiossa aineelliset asiat ovat useilla kunnossa, mutta Essayah on huolissaan arvomaailmasta, ihanteista ja psyykkisestä hyvinvoinnista. Olemme unohtaneet Jumalan lainsäädännöstä ja lasten kasvatuksesta. Samanaikaisesti monet ongelmat ovat kasvaneet. Lapset ja nuoret elävät turvattomuudentunteessa. Mielihyvän kulttuuri ja arvojen sekä moraalin suhteellisuus eivät kasvata sydäntä. Aineellinen kulutus ja ulkoisten asioiden korostus ajavat ihmisiä helposti henkiseen tyhjiöön.

Suomi ei muutu kauhistelemalla, eikä voivottelemalla tai tuomitsemalla. Kristityt on kutsuttu muuttamaan Suomi ja meidän lapsemme sekä nuoremme – uskommeko siihen, että Hän pitää heidät kädessään. Ehjän maailmankuvan rakentaminen edellyttää eettisesti kestävää arvopohjaa koko meidän yhteisössämme. Aikuisina ja kasvattajina meidän on herättävä puolustamaan niitä arvoja, joiden takia edellinen sukupolvi uhrautui.

Yhteiskunta, joka rakentuu lähimmäisenrakkauden, ihmisyyden kunnioituksen ja kymmenen käskyn periaatteelle, se antaa edelleenkin kestävän kasvupohjan nuorisolle. Jalot arvot eivät välity mistään laintauluista tai moraalisaarnoista, vaan ainoastaan niin, että laitamme itsemme likoon, jaamme aikaamme, välittämistämme ja yhdessäoloa nuorille sekä lapsille.

Jeesus kehottaa meitä olemaan maailman suola ja valo, elämään kaikessa vajavaisuudessa rohkeasti uskoamme ja arvojamme todeksi arjen keskellä. Todeksi eletty usko on ruokkinut köyhiä, huolehtinut orvoista, puolustanut heikkoja ja sillä tavoin muuttanut – ei vain yksilöihmisten elämää - vaan kokonaisten yhteisöjen ja yhteiskuntien elämää.

Evankeliumin sanoma haastaa meidät 2000-luvun kristityt. On aika herätä välinpitämättömyyden horroksesta armon aurinkoon ja kantamaan vastuuta omista yhteisöistämme, erityisesti lapsista ja nuorista.

Teksti ja kuvat: Eija Saarenmaa

WUP GOES KONFFA - NOBODY

Nuorten teematilaisuudessa pohdittiin itsetunnon tilaa. Kelpaanko? Riitänkö? Olenko tarpeeksi hyvä ja kaunis? Tilaisuuden puhuja Ville-Valtteri Rossi totesi, että rikkinäisinä rikomme toisiamme. Sanojen merkitys tulee voimakkaasti esille Jaakobin kirjeen kolmannessa luvussa. Sanoilla voidaan toisinaan tehdä enemmän pahaa toisille kuin teoilla. Ehjä, onnellinen ja itsetunnolta terve ihminen ei riko itseään tai toisia vahingollisella puhumisella tai teoilla. Jeesus osoitti omassa elämässään toivoa, pelastusta ja rakkautta rikkinäisille ihmisille.

Ville-Valtteri Rossi

Ville-Valtteri Rossi

”Mitä seuraat” kysyi Rossi. Mitä sosiaalisen median kanavia käytät, ja ketä siellä seuraat? Väärien roolimallien ja ihanteiden seuraaminen voi johtaa itsetuntomme heikkenemiseen. En ole yhtä hyvä, kaunis, kuuluisa tai suosittu kuin seuraamani henkilö. Vertaamme itseämme julkisuuden henkilöihin, joiden elämästä annetaan mediaan vain menestyksekäs kuva. Terve itsetunto saadaan kun näemme itsemme Jumalan rakkauden ja hyväksynnän kohteena. Psalmin 139 jae 14 sanoo, että: ”Minä olen ihme, suuri ihme ja kiitän Herraa siitä!” Meidän tulee seurata Jeesusta. Seuraaminen on enemmän kuin vain uskomista tai totena pitämistä. Jos katsomme vain itseemme, niin emme kykene hyväksymään itseämme tai toisiamme. Kun katsomme Jeesukseen ja seuraamme häntä, niin emme enää ole NOBODY vaan SOMEBODY.

Tilaisuudessa nähtiin myös laadukas video, jossa Milka Myllynen pohti samaa aihepiiriä. Jos ei riitä tässä ja nyt, niin kuinka voin riittää ja kelvata Jumalalle? Hän otti esimerkiksi tuhlaajapojan, joka oli rikkonut ihmissuhteensa ja tuhlannut kaiken. Kotiin palattuaan hän sai osakseen armon, anteeksiantamuksen ja isän rakkauden. Tämä on huikea kuva Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan. Sinä olet hyväksytty ja rakastettu.

Paneelikeskustelussa Milka Myllysen haastateltavana oli Jessika Mäensivu ja Ville-Valtteri Rossi. Jessika totesi, että meidät on luotu sekä Jumalan että toistemme yhteyteen. Olemme riippuvaisia toisistamme ja näin ollen tarvitsemme toistemme apua. Meidän vastuullamme on se, keneltä pyydämme apua ja kenen kanssa ”hengailemme”. Ville-Valtteri kertoi, että hän pyrkii sellaiseen kaveriporukkaan, jossa hän saa olla oma itsensä. Silloin kun kaverit jakavat saman arvomaailman ja uskon, niin saamme vahvistua Jumalan lapsen identiteetissä. Lopuksi Milka vielä muistutti meitä, että Jumala on luonut sinut tarkoitustaan varten. Vahvistu Jumalan lapsena ja toteuta rohkeasti hänen hyvää tahtoa.

Teksti ja kuvat: Jyrki Alanko